Ogniwa paliwowe bardziej szkodliwe niż ropa

20 lipca 2015, 12:23

Wykorzystywanie ogniw paliwowych wcale nie musi być korzystne dla środowiska. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób jest z nich pozyskiwana energia. Do takich wniosków doszedł Dominic Notter z Empa (Szwajcarskie Federalne Laboratoria Nauki i Technologii Materiałowej) wraz z kolegami z Grecji i Brazyli



Skóropodobny materiał z owocowych odpadów

1 września 2015, 06:21

Grupa sześciorga studentów z Willem de Kooning Academie wpadła na pomysł, jak wykorzystać psujące się owoce - młodzi Holendrzy produkują z nich skóropodobny materiał.


Alphabet zapowiada inwestycje w przyszłość

23 października 2015, 08:32

Alphabet, konglomerat w skład którego wchodzi Google' poinformował, że ma zamiar więcej inwestować w długoterminowe innowacyjne ryzykowne projekty. Takie informacje przekazała inwestorom dyrektor ds. finansowych Alphabet, Ruth Porat, podczas składania pierwszego kwartalnego sprawozdania


Poziom IgA w ślinie wiąże się z ryzykiem zgonu

30 grudnia 2015, 13:48

Niższy poziom immunoglobuliny IgA w ślinie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu


W Australii znaleziono list wysłany balonem z oblężonego Paryża

16 lutego 2016, 13:13

Australijskie Archiwum Narodowe próbuje ustalić, w jaki sposób w jego zbiorach znalazł się list, wysłany balonem z oblężonego XIX-wiecznego Paryża.


W Turcji odkryto komorę grobową z czasów rzymskich

20 kwietnia 2016, 06:10

W czasie wykopalisk prowadzonych w dystrykcie Domaniç (prowincja Kütahya) w Turcji odkryto komorę grobową z czasów rzymskich.


Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny

21 czerwca 2016, 12:38

Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.


Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny

19 sierpnia 2016, 13:02

Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.


Jesienne liście - palone źródło cennych związków

3 listopada 2016, 12:19

Jesienne liście zawierają szereg interesujących substancji, w tym barwniki, węglowodany, białka i związki hamujące wzrost patogenów. Naukowcy z VTT Technical Research Centre of Finland pracują nad technologiami przetwórstwa liści, które będzie można wykorzystać w przemyśle kosmetycznym, tekstylnym czy spożywczym.


Błyskawiczna elektroliza wody nadzieją dla samochodów z ogniwem paliwowym

6 lutego 2017, 10:34

W Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) powstał proces pozyskiwania wodoru, który jest 1000-krotnie szybszy od elektrolizy pozwala na naładowanie wodorowego ogniwa paliwowego w ciągu zaledwie 90 sekund. Wykorzystuje on wodę zmieszaną z płynem jonowym


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy